Fairmined – eerlijk goud en zilver uit de mijn

Good Gold and Silver: dat is goud en zilver dat sociaal maatschappelijk verantwoord is. Waar zowel de aarde als mens Fair behandeld worden. Dat is goud en zilver wat voor een goudsmid als Edelstijl prettig voelt om mee te mogen werken. Miljoenen en miljoenen jaren geleden heeft de kosmos metalen gevormd. Die metalen zijn vindbaar aan het aardoppervlak (of zeebodem) maar ook diep onder de grond op onze planeet. Metalen aan de oppervlakte kunnen ontgonnen worden door dagbouw. Vaak wordt dan de natuur verstoord door bijvoorbeeld ontbossing of uitbaggeren van de zeebodem. Hoe Fair is dat? Als de natuur dan niet hersteld wordt is het pure roofbouw.

Een andere manier van ontginnen is mijnbouw. In 2018 vond 90% van de mijnbouw plaats onder slechte omstandigheden voor de werknemers. Te zware werkzaamheden onder ongezonde omstandigheden, slechte scholingen en medische zorg. Hoe Fair is dat? Eind 2019 is Fairtrade gestopt met goud voor de Nederlandse markt met het predikaat ‘Fairtrade’. EdelStijl werkte destijds onder andere ook met Fairtrade goud. Sinds eind 2019 heeft Edelstijl een licentie (nr. NL 30003) voor Fairmined goud en zilver, wat dus een veel duurzamer product is. Gold to be Proud of!

Mijnwerkersdorp bij een Fairmined mijn

Mijnwerkersdorp bij een Fairmined mijn

Duurzaam goud dragen voelt goed

Er wordt bij Fairmined goud en zilver niet alleen goed gezorgd voor de gezondheid en levensomstandigheden van de mijnwerkers en hun familieleden. Maar ook wordt de natuur gerespecteerd. Er wordt gezorgd voor herbebouwing (bebossing) en er wordt niet gewerkt met giftige metalen zoals kwik, zodat de natuur extra ontlast wordt. Dat geeft een veel beter gevoel tijdens het smeden. Bovendien voelt duurzaam goud dragen goed!

Fairmined vrouwelijke mijnwerker

Fairmined goud: sociaal maatschappelijk verantwoord geproduceerd

Mijnwerkers aan het werk in Fairmined goudmijn

Mijnwerkers aan het werk

Gebruikt goud: nog een vorm van Goed Goud

Een andere manier van Goed Goud is gebruikmaken van goud dat al gebruikt is. Een van de leveranciers van EdelStijl garandeert dat 95% van hun geleverde goud en zilver is verkregen uit recyclen. De resterende 5% wordt gemijnd uit bijvoorbeeld Noorwegen op een sociaal en maatschappelijk verantwoorde manier.

Misschien heb jij zelf of je familie goud of diamant waar we mooie sieraden van kunnen maken. Dat oude goud wat nu vergeten in een lade ligt kunnen we desgewenst omsmelten en smeden tot een prachtig juweel dat je herinneringen bevat in een nieuwe vorm. Op onze pagina Tweede leven kun je hier meer over lezen. Dat goud wat je zelf hebt kun je ook bij ons als betaalmiddel gebruiken of omruilen voor nieuw goud. Dat nieuwe goud zou dan Fairmined of gerecyled goud kunnen zijn.

Als wij onze medemens en natuur respecteren zullen jij, wij en de drager(ster) met meer bewustzijn en plezier een sieraad dragen.

Bel (06-83992615) of mail Ronald Kuijer van Edelstijl als jij ook een goed gevoel krijgt van een sieraad van Fairmined goud of zilver!

 

Smeedproces van oud goud tot nieuw sieraad door Edelstijl Utrecht

Tweede leven van een sieraad: hier zie je het proces van het smeden van oud goud naar nieuw gouden sieraad. Het oude goud wordt gesmolten, vervolgens wordt de gieting gesmeed en gewalst. Deze wordt tot een ring gemaakt en er worden nieuwe witgouden zettingen aan toegevoegd voor de diamanten van de oude ring. Deze worden in de ring gezet en zo is een nieuwe memoire ring (of rijring) ontstaan met mooie, blijvende herinneringen.